Sreča je moja izbira

Sreča je moja izbira

Sreča je  postala moja izbira. Ker sem tako želela in ker sem po naravi optimistka. 

Moje življenjske lekcije in sreča gresta težko z roko v roki, saj je bilo preveč potočenih solza, preveč žalostnih dni, preveč dni, ko sem se smilila sama sebi in ko sem bila sama in osamljena. Ko sem govorila, pa nisem bila slišana. 

Spomnim se dni, ko sem se kake tri leta nazaj pogledala v ogledalo in se zgrozila podobi v njem. Počutila sem se staro 60 – 70 let, bolele so me noge, v prsih me je stiskalo in v želodcu zvijalo. Ustni in očesni kotički povešeni, gube so kazale bistveno več let kot jih kazala moja osebna izkaznica. Groza! Kaj se dogaja? 

Kolikokrat me je tiščalo v trebuhu, pa čeprav nisem jedla cel dan. To ni normalno. Spoznanje. Zavedanje. Imaš dva mala otroka. Rabita te, ti pa sebe uničuješ. Ko sem bila mlajša, sem si vedno govorila, da jima bom dala boljše otroštvo, kot sem ga imela sama. Toda, če boš tako nadaljevala, te bosta izgubila. To nisi ti. To ni tvoje poslanstvo. Ti si srečna oseba, z urejeno družino. Hmm. Bog, kaj res? Kaj je šlo v tej formuli narobe? Kdo je prekrižal  načrte? Stresel nek čuden prašek? 

Najtežje je pogledati resnici v oči. Lažje se je ukvarjati z drugimi, hoditi po lokalih in jamrati. E, tu pa nekaj ne gre z mojim poslanstvom skupaj. Po lokalih nisem nikoli rada hodila in jamrala ali še huje opravljala. ja, krivila sem na trenutke druge za lastno nezadovoljstvo in nesrečo, a to preprosto nehala. 

Za lastno srečo smo odgovorni samo sami. Kako gledamo na stvari in kako se počutimo ob besedah, dejanjih drugih. Ko postaneš dovolj močan ali močnejši od ljudi, ki ti želijo škodovati ali te celo uničiti, se nekaj časa ti ljudje še trudijo škodovati tebi, počasi pa jim začneš to moč odvzemat. Manjkrat ko se pustiš sprovocirat, močnejši si. Oni pa vsak dan šibkejši. Šibkejši. 

Ob spremembah, ki jih narediš, se seveda zamenjajo tudi ljudje okoli tebe. Ali se spremenijo ali pa preprosto odidejo in pridejo drugi. Ki delujejo na podobnem energijskem, mentalnem in duhovnem nivoju. Ljudje pridejo in odidejo. Ljudje si radi lastimo druge, pa vendar nismo nikogaršnja last. Rodili smo se staršem, ki smo jih izbrali, čeprav se zdi, da so oni izbrali nas. Rodili, da skupaj predelamo kakšno nepredelano lekcijo. In tudi jaz sem rodila otroka, s katerimi bom rastla in oni z mano. 

Ko pride dan, ko se začnem smiliti sama sebi, se včasih zjočem. Ja, veliko jočem. In še več sem v preteklosti. Od žalosti, jeze, obupa, redko od veselja. Danes sem hvaležna za vse te solze. Ker so me držale pokonci. Ker sem zaradi njih živa. Ker sem preživela. In ker sem se iz njih in zaradi njih ogromno naučila. Na to obdobje ne gledam več kot na svoj poraz, svojo majhnost. To se je preprosto moralo zgoditi in dogajati. Da si danes upam na glas izraziti svoje mnenje, svoje stališče, svoje izkušnje in da si ne dovolim več, da mi drugi vsiljujejo svoj prav. Ker to je njihova resnica, ne moja. In ker si dovolim, da ljudje pridejo v moje življenje in da tudi odidejo iz njega. Ne borim se več za ljubezen, spoštovanje, pripadnost. Preprosto ljubim, živim, ljudje pridejo, odidejo. Pa kaj! Ne lastim si nikogar. Poskušam v ljudeh najti pozitivno. Poskušam jim pokazati pot. Pot iz teme, iz krize. Ampak vsak, čisto vsak, si mora najprej svetlobo želeti. Včasih sem vztrajala, jim svetovala in si kradla čas za take, ki samo navzven izražajo željo, da se spremenijo, danes pa, dobrodošli vsi, ki rabite, da vas brcam v rit, če to rabite, če rabite spodbudo. Tisti pa, ki bi samo pili mojo energijo, pa naredite ovinek ali dva okoli mene. 

Zakaj vam to pravim? Ker vsaka sprememba je težka. Ljudje jih ne maramo. Vendar, če imaš suport, pomoč, svetovalca ali coacha je vse lažje. Sama sem to prepozno ugotovila. Vedno je bilo škoda denarja, ker ga nisem imela na razpolago v obilju. Če si želiš hitrejšo spremembo, je podpora nujna. Če je nimaš v partnerju, družini, si poišči coacha. Ampak vedi COACH NI KAVČ, za spremembo in srečo je treba trdo delati. 

 

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.