Po izobrazbi sem diplomirana ekonomistka in magistra ekonomskih in državnih študij. V letih 2007-2008 sem se srečala v realnosti z različnimi finančnimi inštrumenti, saj sem kot mlada in odgovorna mama želela poskrbeti za prihodnost svojih otrok in svojo pokojnino. Zgodilo se je to, kar se izobraženemu človeku s področja ekonomije nikakor ne bi smelo zgoditi. Moja vlaganja na vrhuncu rasti so doživela hud padec in klavern konec. Doletelo me je kruto dejstvo, da nekaj z mojim znanjem na področju financ ni OK. Ko sem poslušala znance, prijatelje,  so vsi doživeli podobno zgodbo. Spraševala sem se, zakaj je temu tako in od leta 2016 počasi, a intenzivno dobivam odgovore na odprta vprašanja.

Nisem uradni finančni strokovnjak.  Sem pa po dostopnem gradivu zasledila, da je bila v Sloveniji ocenjena finančna pismenost leta 2012 ocenjena s slabo 2 in hitro mi je postalo jasno, zakaj je temu tako. Šolski sistem je naravnan tako, da formalno izobraževanje ne bo dalo potrebnega znanja za življenje, uporabno znanje ti da neformalno izobraževanje, ki sicer nekaj stane, a v življenju imaš zagotovo več možnosti, da znaš finančne trge spremljati in se bolj pravilno odločati.

Pa ni samo v Sloveniji tako. Povsod po svetu je sistem naravnan tako. Ljudje se moramo upravljanja s financami naučiti sami.

Poznana je zgodba Mika Tysona, svetovno znanega boksarja, ki je zaslužil 300 mio, pa na koncu čez noč pristal v minusu. Ker je zaupal finančnim strokovnjakom, ki so delali zase in ne zanj.

Torej preverite informacije, ki vam jih dajejo strokovnjaki in se nato odločite. Nikoli ne verjemite samo enemu. Podučite se, kopirajte uspešnejše od sebe. Poglejte si, kaj je počel šofer v filmu Sabrina :). Kmalu vam bo postalo jasno. 

Z veseljem gledam ljudi in sebe, ko doživljamo AHA momente. 

Sama vam lahko pri tem svetujem, odločili se boste pa sami.

 

V nadaljevanju pa kratek odlomek iz knjige Georga S. Clasona Najbogatejši človek v Babilonu: 

“Priložnost se ti je prikazala, sin moj. Imaš možnost obogateti. Prosim te, nikar ne odlašaj. Še jutri poišči sina mojega prijatelja in se z njim dogovori, da mu boš za to naložbo izplačeval po desetino svojih dohodkov. Takoj jutri pojdi. Priložnost namreč ne čaka nikogar. Danes je tukaj, zelo hitro je ne bo več. Zato se nikar ne obotavljaj!”

Kljub očetovemu nasvetu se je obotavljal. Nek trgovec je z Vzhoda ravno prinesel nova oblačila, tako lepa, da sta jih z njegovo dobro ženo preprosto morala kupiti. Če bi se odločil in desetino svojega zaslužka vložil v tisti projekt, bi se morala odpovedati tem in drugim užitkom, po katerih sta iskreno hlepela. Zato je odlagal odločitev, dokler ni bilo prepozno, kar je kasneje obžaloval. Izkazalo se je namreč, da je bil projekt še bolj donosen, kot bi sploh lahko pričakovali. To je njegova zgodba, ki govori o tem, kako je pustil, da se mu je iz rok izmuznila sreča.”

 

Knjigo v e-obliki lahko dobite v angleškem jeziku pri meni. Pišite mi na elektronski naslov: polona.ajdic@gmail.com. V slovenskem jeziku pa v večini slovenskih knjižnic.

Vesela bom, če postaneš študent OneAcademy in skupaj odkrivava neznani svet financ skozi različne stopje tega izobraževanja. Za vse informacije me konktaktiraj.